Nemtenii s-au bucurat in zilele de  27 si  28 august 2016, in Parcul Tineretului si Curtea Domneasca, de festivalul Picnic cu Scofeturi Moldovenesti, dedicat identificarii, promovarii si cunoasterii traditiilor culinare specifice Regiunii Nord-Est, dar si promovarii producatorilor locali, atat in domeniul bucatelor, cat si in cel al artizanatului. Acest eveniment este o initiativa a Centrului Europe Direct Nord-Est si a fost organizat cu sprijinul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est (ADR Nord-Est), impreuna cu Consiliul Judetean Neamt, Primaria Municipiului Piatra Neamt, Camera de Comert si Industrie Neamt, Centrul pentru Cultura si Arte „Carmen Saeculare”, Asociatia Valea Ozanei si Asociatia Forumul Montan din Romania , filiala  Neamt .

Sarbatoarea din centrul orasului  a  reunit   producatori si artizani din regiune – Neamt, Iasi, Botosani si zona Bucovinei. Targul a inclus  exponate de artizanat si bucate dintre cele mai diverse (produse din carne, branzeturi, dulceturi, conserve, miere, dulciuri hand made) oferind, de asemenea, organizatiilor non-profit si de tineret ocazia de a se promova.

     Forumul Montan din Romania a fost reprezentat de catre “Federatia Agricultorilor de Munte Dorna” si Filiala Neamt a Forumului  Montan din Romania, care au avut un stand comun de promovare si prezentare produse –  branzeturi  – expozant fiind  familia Rugina din Tulghes, beneficiar al proiectului  „Modele sustenabile pentru zona montană din România”, realizat de catre Federatia Agricultorilor de Munte Dorna.

     Produsele lactate „De la Munte”, unul din cele doua branduri de produse montane ale federatiei, alaturi de “Aroma muntelui”, dedicat produselor din fructe de pădure  au fost gustate  şi apreciate de numeroşii vizitatori ai standului, prilej de prezentare a doua proiecte reprezentative pentru  zona montana :  „Modele agricole sustenabile pentru zona montană din România” si   Festivalul  Gastonomic Montan al județului Neamț – GASTROFEST 2015”.

Portul popular a fost sarbatorit printr-o parada a iilor, in Parcul Tineretului. Elevii de la Scoala Populara de Arte, din cadrul Centrului pentru Cultura si Arte „Carmen Saeculare” Neamt au deschis programul de dansuri si muzica moldoveneasca, urmati de ansamblurile folclorice “Dor Vanatorean”, al comunei Vanatori-Neamt si “Izvoarele Borcutului”, din comuna Borca.

Prima editie a festivalului-concurs Picnic cu Scofeturi Moldovenesti a fost o sarbatoare a traditiilor locale, a portului popular si a bucatelor din camarile moldovenesti.

Asteptam urmatoarea editie !